събота, 27 април 2013 г.

Лазаровден в Здравец


Хората тук ценят обичаите ги предават на децата си.

Прекрасно пролетно утро. Навсякъде ухае на цъфнали дървета и зелена трева. 

Все още леко сънена, тръгвам към село Здравец,  близо до  Търговище, защото там група млади момичета ще изпълняват обичаите за Лазаровден

Пристигаме в селото, а там вече ни чакат пременените лазарки, сладурани на по 10-12 години. Спретнати в народни носии и с върбови венчета на главите и начервени бузки, те приличат на изкарани от народна песен. 

Въпреки че още не съм изпила първото си кафе за деня, се усмихвам до уши. Лазарският обичай започва. Момичетата изпяват няколко народни песни, на които са ги научили техните баби и майки. Изумително е как в това сравнително малко и бедно селце, българщината е още жива. 

Чудя се как в тези тежки времена, в които хората едва изкарват за насъщния, остава време за духовно развитие. Заговарям се с кмета и от дума на дума разбирам, че тази самодейност се развива  в селското читалище. Стана ми любопитно и отидох да видя. Читалището на Здравец  се помещава в една стая, в стара сграда. Тук се събират момичетата и пеят песните си. Самото читалище, както повечето в малките населени места, се издържа от дарения. Но парите за тях не са важни. Всеки прави, каквото може. Един дава плата за носиите, друг ги шие. Един ги учи на обичаите, друг – как да пеят. 

Останах без думи. Възхитена съм, че макар да живеят трудно и с малко средства, хората в Здравец успяват да запазят българския дух и да го предадат на децата си

Защото по-страшна от финансовата бедност, е духовната.

петък, 26 април 2013 г.

Лични разговори, но не съвсем



Поредните подслушвания свалиха Кокинов. Борисов е на ход.

Държавата пламна и гори със силен огън. Скандал след скандал. Всеки ден изскача по нещо ново и парче по парче руши малкото останало доверие на хората в политиката. Появиха се поредните записи, този път срещу Найденов, Кокинов и Борисов, който твърдеше, че няма лошо управляващите да се подслушват. Дали все още ще е на това мнение и остана ли неподслушан в България? Стоя и се чудя кога ще свърши този фарс, защото някои партии превърнаха предизборната кампания в цирк.

Самите разговори не подлежат на коментар. Речниковият запас на главните герои в записите говори сам за себе си. Но е недостойно трима улегнали мъже на отговорни позиции да разговарят по този начин. Да, това е бил личен разговор. Но участниците в него са забравили, че представляват институции. Институции, които ще продължат да са тук, дори след като се смени властта. А доверието веднъж разрушено, трудно се гради отново. Особено в съдебната система, към която критиките и съмненията на обществото са пуснали здрави корени.

Достойно е от страна на Кокинов да подаде оставка. Останалите двама също трябва да се оттеглят от политиката. Така поне ще опазят малкото им останало лично достойнство.

Страхливите политици



Докато вие, господа политици, бягате, ние оставаме тук

Цветанов е пускал уши и на своите. Вече дни наред слушаме оплакванията на опозицията. Към тези гласове се присъедини и бившият министър от кабинета Борисов, Мирослав Найденов, след него и  Трайков и кой ли още не. Екс-премиерът Б.Б. ни пък ни успокоява, че не било вярно само защото неговото послушно куче Цв.Цв. се заклел в децата си, че не го е правил. Тези аргументи ли действат в правовата държав?
 
От толкова години съм адвокат и досега не съм знаела, че вместо закони и правов ред в страната, върху нас се стоварва наглоста и дебелоочието на самозабравили се политици.?! Как да им  вярваме? Вярвахме им 4 години, а те ни разиграваха. Взимаха глупави решения, приемаха спорни, лобистки закони в интерес на олигарсите, забравиха народа. Издециха държавата и избягаха.

От страх за сигурността на семействата си ГЕРБ-ерите Емил Димитров и Миро Найденов били изпратили семействата си на кратка „ваканция”. Причината: страхували се за спокойствието домочадията си. Лесно се бяга, когато джобът е пълен с пари. Навсякъде можеш да се скриеш. От чужбина българските проблеми изглеждат по-малки. Ние обаче няма да избягаме!
Оставаме тук! Ще се борим – срещу подслушванията, срещу корумпираната съдебна система. Трябва да се борим и да се преборим за по-добър живот.
  
Време за приказки:

Питам се, защо се всички се разприказваха чак сега? Защо не признахте всичко, когато кокалът беше у вас? 

Изборите са време за вадене на кирливи ризи, това се превърна в начин на действие на предизборните кампании на големите партии у нас. Сочат се едни други, обвиняват се. На Станишев му е лесно сега да хвърля обвинения наляво-надясно! По негово време, ситуацията в страната не беше по-добра. Но той вече не помни, защото 4 години беше на резервната скамейка. 

Тъжното е, че през последните 23 години се въртят едни и същи хора на едни и същи постове и разчитат, че обществото не помни техните провали.

Сега ситуацията е друга. Стигнали дъното на мизерния живот Българите се събудиха. Окупираха Орлов мост, свалиха правителството.

И на 12 май ще избират разумно.

Искрено се надявам...

четвъртък, 25 април 2013 г.

Законът коленичи, монополът победи


Съдът на ГЕРБ оневини "Лукойл" за пореден път

Съдът затвърди образа на България като страна на олигарси и монополисти. Вече всички ние сме под обувката на Валентин Златев. Изненадващо бързо Административният съд в София отмени заповедта на Ваньо Танов за отнемането на лиценза на „Лукойл  България“ ЕООД  за управление на данъчен склад. Мотивите: отнемането на лиценза би причинило трудно поправима или непоправима щета на компанията и на фирмите, с които тя е сключила договори, както и би застрашило националната сигурност. Какво излиза? Дори съдът признава зависимостта на страната от руската компания! Защо обаче вместо да опита да ограничи влиянието на Лукойл , затвърждават доминиращата му позиция? Въпроси, въпроси, а ГЕРБ не искат да отговарят.

Заради естеството на професията си, често работя с Административния съд в София. Категорично мога да кажа, че обслужва интересите на управляващите  и бизнес кръговете около тях. Съмнителни около този съд са последните конкурси и назначения, като на много от позициите има поставени лица. Председателят на съда например се е дипломирал във Висшия институт на МВР . После не сме били полицейска държава. Да бе, да! ГЕРБ назначиха навсякъде свои хора и сега те ни правят на маймуни като стимулират бизнеса на олигарсите.
Докога трябва да понасяме подобни безумици? Докога ще позволяваме монополистите да контролират нас и държавата ни? Крайно време е да кажем стига! Щом Ваньо Танов, назначен от ГЕРБ, застана на страната на истината и се опълчи, значи всички трябва да се събудим от дрямката си и да видим какво се случва. 

Защото България НЕ принадлежи на олигарсите, а на хората!

сряда, 24 април 2013 г.

Болното здравеопазване

...или къде са младите лекари?


В последните 4 години, всеки ден шестима лекари и медицински сестри отиват на работа извън България. Още около 5 000 работещи български медици планират да емигрират. Много от тепърва завършващите пък изобщо няма да опитат да специализират у нас, камо  ли да работят за постоянно. 92 % от лекарите в бърза помощ  са в пенсионна възраст. Това показва проучване, представено тези дни на кръгла маса във Варна. 

Подобни цифри няма как да ме оставят равнодушна. Квалифицираните кадри, които се грижат за живота и здравето на мен, моите близки и приятели, искат да работят другаде. Няма как да не се замисля, какви лекари ще останат в България и доколко ще са способни  да лекуват. 

Няма как да не съжаляваме за всички тези интелигентни  млади хора, които дори няма да имат шанс да бъдат лекари в България.

Как да ги осъждаме?  Условията за младите лекари у нас са потресаващи. Местата за специализация са сведени до санитарния минимум. Така ли стимулираме бъдещите медици, като не им даваме шанс дори да специализират?! В случай, че успеят да намерят място за специализация, започват със символичното възнаграждение от 400 лв . Тези млади хора, които са вложили толкова време, пари и усилия в образованието си взимат 2 пъти по-малко от сервитьорка в квартално заведение. Ако обаче понаучат чужд език, в Западна Европа ги очаква стартова заплата между 3 500 и 5 000 евро . Вариантите са два – или зад граница, или да се научат да запомнят поръчки за бира и пържени картофи.

Здравеопазването ни е по-болно от всякога! Законът е претърпял най-много реформи за последните десетилетия – над 60 пъти са внасяни промени. Въпреки това проблемите не се решават - затварят се  болници, емигрират лекари, направления  липсват, хората все повече умират без бърза лекарска намеса. Проблемите са много и  няма се решат бързо. Защо се получава така, господа политици? Защо толкова време не можете да излекувате здравеопазването, защо? Правителство след правителство, провал след провал!

Нужни са  спешни и категорични реформи. Да променим системата така, че младите лекари да имат шанс за достойно професионално развитие у нас!