понеделник, 22 април 2013 г.

В политиката водещ трябва да е общественият интерес


-Г-жо Сутулова, какво предизвикателство поставя пред Вас участието в тези избори?- Тези избори са огромно предизвикателство към всички нас като избиратели. България е отново на кръстопът. За пореден път пред гражданите стои въпросът кой е верният път, на кого да се доверят. Хората вече не вярват, че нещо може да се промени, а същевременно промяна им е жизнено необходима.
Предизвикателството пред мен като кандидат е в това, да убедя хората от моя избирателен район, че ние имаме волята да направим тази промяна. Предизвикателство е да успееш да обясниш, че честност, почтеност, справедливост не са само думи, изгубили значението си, а изконни човешки ценности – основа на гражданското общество, което искаме да изградим.
-Според Вас политиката професия ли е или кауза и на какви критерии трябва даотговаря един кандидат за народен представител?
- Политиката не може да бъде професия. Това е кауза, призвание, осъзната потребност да направиш нещо, което да подобри живота на хората. При толкова „професионални” политици всички виждаме какъв е резултатът – безпринципни политически превъплъщения сединствената цел да продължиш да „упражняваш” професията си, която ти носи добри, дори много добри  доходи.
Народните представители трябва да са личности с  ценностна система, която не им позволява да поставят личния си интерес пред обществения. Те представляват народа, решават от името на народа и това трябва да се случва понай-добрия за народа начин.
-Ако бъдете избрана за депутат, кое е първото нещо според Вас, което трябва да променят членовете на новия парламент?
- Пред обществото ни има толкова много наболели проблеми, че наистина е трудно да се определи кой е най-важният. Спешно трябва да се решат проблемите с монополите, за да могат хората да си поемат глътка въздух. Решение чака и въпросът задоходите,  увеличението на които минава през работеща икономика. Неотложни за решаване въпроси има и в областта на здравеопазването, което в България е симулативно. Много са проблемите и то във всяко отношение. В последните години те само се задълбочават, а не се решават.
Искрено се надявам 42-рото Народно събрание да бъде съставено от компетентни лица, с експертиза във всички обществени  области и бързо да започне своята работа, защото хората изнемогват. Спирала от избори е най-лошият сценарий, който може да се разиграе.
-Страната е в криза. От какви реформи има нужда обществото ни днес и в частност във Вашия регион?
- Обществото ни е в криза. Липсват  ценностите, човечността, доверието помежду ни. Необходими са не просто реформи. Трябва да се започне отново и на чисто, с нови и обществено ангажирани личности, които да бъдат истински народни избраници, милеещи за България.
Водач съм на листата в много тежък регион, години игнориран от централната власт. Това изисква да се чуят проблемите на хората по места и да се предприемат конкретни действия за решаването им. Земеделските производители в Търговище и региона – и едри, и дребни  искат едно и също нещо – ясни и адекватни правила, които да се спазват. Липсата на такива правила и валидността им за всички е проблем във всяка обществена област. Напоследък се направиха редица нормативни промени, без да се държи сметка за тяхното въздействие спрямо  адресатите им. Една  норма трябва да регулира определен кръг обществени отношения по начин, гарантиращ нейното спазване. Не може да създаваш закон, за да толерираш някого за сметка на другия. Това не е справедливо. 
-Какви са вашите приоритети като кандидат за народен представител?
- Азсъм юрист, адвокат. Боли ме, когато виждам практическия отказ на държавата от правосъдие, било чрез назначаване на некомпетентни магистрати или толериране на корумпирани такива. Съдебната власт е независима, но това не значи, че трябва да е и неконтролируема. Върховенството на закона трябва да е гарнирано чрез ясни, общовалидни правила и справедливи магистрати. Ако медиците лекуват физическите болки, ние юристите се борим с обществените заболявания.
Моят личен приоритет като народен представител ще бъде борбата за прозрачен и справедлив съд.
-Как смятате да спечелите доверието на избирателите и най-вече на младите хора за предстоящите избори?
- Призванието ми е да помагам на хората да решат юридическите си проблеми. Често пъти го правя и без заплащане, особено когато става въпрос за деца и възрастни хора, които са най-уязвимите социални групи. Доверие се печели с доверие. Открит човек съм и това се усеща.
-Какво е Вашето послание към избирателите?
Имаме прекрасна родина. Отвсички нас зависи тя да стане и прекрасна държава, в която да живеят  децата ни.
Морал, честност, почтеност неса мръсни думи, а изконни човешки ценности, които е време да се върнат в животани.

Време е да започнем на чисто! 

Публикувано във в. "Народно земеделско знаме XXI век."

Няма коментари:

Публикуване на коментар