събота, 20 април 2013 г.

Кошмарът „бюрокрация“




Бюрокрация – дума, при споменаването на която всеки от нас се сепва. Защото се сблъскваме с нея ежедневно. Не е нормално в ХХI век да висиш часове по опашки, за да извадиш един нищо и никакъв документ. Редиш се до безкрай. От едното гише на следващото. И навсякъде все по-начумереният чиновник без грам емпатия към проблемите ти хвърля поглед към часовника си, за да види колко време остава до обедната почивка.

Ежедневно се сблъсквам с всичко това. Бюрокрацията е станала част от работата ми - борба с администрацията, за да си свърша служебните задължения. Всеки ден се срещам с различните й аспекти – общинска, съдебна и прочие. Мога да продължа до безкрай. Един от най-големите ми проблеми е свързан с т.нар. адвокатски сътрудници. Всеки адвокат има право да си назначи такъв, който да го подпомага в работата му. Адвокатският сътрудник получава карта за легитимация за контактите си с администрацията, включително да получава документи, касаещи адвоката, на когото сътрудничи. Многократно на сътрудника се отказва предоставяне на информация и документи, като се изисква лично адвокатът да отиде да ги получи. Подобен проблем имах с Административния съд в София например. В тези случаи се налага аз да тичам от едно място на друго – да троша пари и нерви, заради абсурдите в системата. Интересното е, че това не важи навсякъде. На някои места сътрудниците могат да взимат нужните документи, на други – не. Цяло чудо е да запомниш къде какви са правилата. 

Друго, което винаги ми е създавало много грижи, е работното време на някои от тези административни служби.  Нормално ли е да се работи до 14,00?

Бизнесът има друго болно място – борбата с данъчната администрация.  

През последните години данъчните се използват за разчистване на сметки и унищожаване на компании от малкия и среден бизнес, за да останат на пазара само големите играчи.
Всеки, който поне веднъж се е сблъсквал с тях, знае за какво говоря. Когато дойде време за данъчна инспекция, всяка фирма трябва да занесе 1 кашон документи. Представете си колко хартия е това. И накрая се оказва, че пак не си събрал всичко необходимо. Принуждават хората да търсят личния контакт с данъчния, да го ухажват, защото в него са ножът и хлябът. Мои клиенти са разказвали как някои данъчни търсят допълнителни финансови стимули или изискват да бъдат развеждани от службата за мястото на проверката. И изведнъж хората са длъжни да се включат в тази порочна практика, ако не искат целият им бизнес да бъде сринат.
Цялата тази бюрократична схема от задънени улици и омагьосани кръгове може да откаже всеки да гради собствен бизнес, освен ако не се ползва с протекциите на властта, които до момента струват до 70% от бизнеса на дадена фирма. 

Като добавиш всички дребни и най-често ненужни изисквания, кашата е пълна. Трябва да имаш поне един отделен човек, който целодневно да стои по опашки и да вади излишни документи. Затова и много фирми предпочитат да рискуват да станат част от сивата икономика. За да имат все пак някаква печалба.

Защото в България да си изряден, значи фирмата ти да оцелява на ръба.

Почистихме Търговище!


   Ние, от коалиция СДС, днес 20.04.2013, се включихме в инициативата на БТВ Да изчистим България за един ден. Почистихме парка около Паметника на Освобождението в Търговище.

   Но важното е друго. България не трябва да се цапа 364 дни в годината и да се чисти един ден. Освен поради липса на  възпитание, парковете ни често се превръщат в сметища, защото няма къде да си изхвърлим отпадъците.
   Апелът ми към местната администрация и в частност тази на Търговище е да се поставят кошчета за боклук, а да не се търси извинение, че предстои ремонт на паметника. Докато стартира ремонтът, паркът отново ще заприлича на сметище.

петък, 19 април 2013 г.

Живот като в Биг Брадър




Следени, подслушвани, заснемани! Остана ли ни изобщо частица лично пространство? Едно ъгълче, в което да се скрием, за да се посмеем или да поплачем тайно! Вече сякаш няма такова понятие. Държавата погази едно от основните ни права; прекрачи прага на домовете ни, влезе в офисите на фирмите ни. А вие сигурни ли сте, че не ви подслушват? Помислете пак! Не защото вършите нещо нелегално, а просто така, понеже някой е решил, че не сте му удобен.

Колко са пострадалите от този неконтролируем Биг Брадър, не е ясно и едва ли някога ще разберем. Сега излизат само частични данни. Съмнявам се да е само това. Само знам, че трябва да се борим, за да не заприлича животът ни на роман на Оруел; за да не заживеем в общество, в което властта си позволява да ни следи. За да не се върнем там, където бяхме преди 50 години.

Проблемът с неконтролируемите подслушвания не е от днес и от вчера. Управляващите успешно са превърнали специалните разузнавателни средства (СРС) в начин да си набавят нужната им информация, нищо че с това погазват Конституцията:

Чл. 32.


(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.


Едва ли решението на проблема е звено Подслушвания да се извади от МВР. Така топката се прехвърля от едни ръце в други, но дефакто нищо не се променя. Важно е преди съдията да разреши някой да бъде подслушван, да се запознае обстойно със случая. Когато всички по веригата си свършат съвестно работата, ще има повече честност и прозрачност във всички сфери. Докато това стане можем само да стоим и да се молим, да не попаднем в обхвата на антените на "Крайслера" за подслушвания.
Мистериозният "Крайслер" с антените

четвъртък, 18 април 2013 г.

Търговище има потенциал



Избрах да оглавявам листата на Коалиция Съюз на демократичните сили в Търговище, защото според мен това е един прекрасен край със славно минало, но и с голям икономически потенциал и шансове за развитие в настоящето и в бъдещето.

 Още в училище много се интересувах от история. До ден днешен си спомням онези извори, в които се разказваше за славата на Ески Джумая (старото име на Търговище). Търговище е красив град с богата история. Старото име на града  Ески Джумая сякаш те пренася в онези години....  Векове наред Търговище е бил търговски център, с пазари за чудо и приказ. А пазарите май са ми  слабост. Уникални места, с неповторим дух и в днешни дни. Интересното е, че когато посетя някое ново място и се изгубя, винаги намирам първо пазара. Той е центърът, сърцето на всяко населено място. Там се случва животът.  Освен това малцина знаят, но в Търговище през ХVI век е бил първият панаир. По време на Възраждането пък тук е било отворено едно от първите килийни училища, в които е преподавал Петко Славейков.

Да останеш без дъх

Освен със славно минало, пред Търговище стои обещаващо бъдеще. Това е един развиващ се край; регион, който ударно привлече инвеститори през последните години. Това е само началото и показва големия потенциал за развитие, който Търговище притежава.

Ако никога досега не сте били в Търговище, трябва да го посетите. Горещо ви го препоръчвам. Уникален е паркът Борово око, едно от любимите ми места, което  ме омагьоса завинаги.  



сряда, 17 април 2013 г.

Снежана Сутулова без цензура

Този блог   е моето място да споделя вижданията си за живота и за политиката. Тук мога свободно, без абсолютно всякаква цензура да говоря по всякакви въпроси .  Мисля, че всички трябва да имаме равен шанс да изкажем идеите си, за да могат хората да отсеят истината от фалша.
Твърде отдавна в политиката се въртят едни и същи лица и допускат все по-големи грешки.Методът „проба-грешка” съвсем ни изтощи. Време е за промяна и поставям първия камък на основите й тук и сега. Това е мястото и сега е времето да говоря честно и открито, без да се страхувам. Да покажа на всички коя съм и какво мисля.

Казвам се Снежана Сутулова  и съм действащ адвокат и експерт към ПП  Обединени земеделци.  Част съм от гражданската квота на Коалиция Съюз на демократичните сили. Родена съм във Видин, един хубав, но за жалост беден край. Преместих се в София, когато бях на 15 и оттогава живея и работя в столицата.

Интересът ми към правото се появи по много неочакван начин. Преди  години живеех в Австрия и работех в една обувна фабрика като моделиер на обувки, каквато е специалността ми от средното образование.  Забременях със сина си. Мръсният въздух и миризмата на кожа и химикали не ми понасяше и лекарят ми препоръча по-чести почивки извън сградата. На база медицинските документи и лекарски препоръки  отидох да разговарям с местните синдикати. Оказа се, че в тази държава бъдещите майки имат специални права. Тези хора ми дадоха подробна информация за правата ми; права, за които не знаех дотогава. В този момент осъзнах колко е ценно човек да си знае правата и да се бори за тях. И когато не може сам по една или друга причина, някой да му помогне. Върнах в България с осъзнатата цел, че ще  стана адвокат.
След като завърших право в Софийския университет се вписах като адвокат в Софийска адвокатска колегия. Кариерата  ми се насочи към гражданското и търговско право. В практиката си често се сблъсквах с проблемите  на клиентите си от финансово-счетоводно естество. Практически работата ми беше свързана с икономика. Осъзнах, че за да съм по-полезна на клиентите си, имам нужда от основни познания по  икономика. Това ме мотивира да завърша още една магистърска степен по икономика в УНСС , специалност Публични финанси. Специалността ме привлече, защото в центъра й стои общественият интерес, който е доста по-различен от корпоративния. 


Новите лица са надеждата

Реших да вляза в политиката, защото  вярвам, че надеждата за България е в новите лица. Хора, които са заинтересовани не само от това на тях да им е добре, защото няма как ти да си изцяло добре, когато всички около теб са зле. Имам мотивацията и енергията да променя ситуацията. Политическа партия „Обединени земеделци” от която се явявам не носи негативите на последните 3 мандата, не е участвала в безбройните неизгодни за страната сделки, които бяха сключени през последното десетилетие и е съхранила в членовете си основните човешки ценности като честност, почтеност и трудолюбие.

 А именно от това има нужда България днес!

вторник, 16 април 2013 г.

Средната класа ще ни изведе от кризата



(коментар)

Последните  три години и половина непоследователно и некомпетентно управление на икономиката на България нанесоха тежки поражения, най вече на малкия и среден бизнес. С доста бързи темпове се приближихме към дъното на кризата. Статистиката  показва срива на цели отрасли, а годишният икономически растеж гравитира около нулата. Сега е време за решителни реформи, не трябва да се страхуваме от тях. Решително трябва да се отстранят неработещите и неефективни звена в институциите. Държавната и общински администрации не трябва да са пречка за бизнеса, а точно обратно, да го стимулират.
Крайно време е да осъзнаем важната роля на средната класа. Тя е ключът към успеха. Тази част от обществото за жалост в момента е сведена под 20%. Можем да променим ситуацията като стимулираме предприемчивостта; като създадем една среда, в която успяват хората с качества и квалификация. Крайно време е да се забравим станалата нарицателно у нас „шуробаджанащина“. Трябва да вярваме в младите и да създададем адекватни условия, за да останат в България. Младите образовани хора  са нашето бъдеще.
Важни стъпки към промяната трябва да се предприемат в икономиката: Запазване на плоския данък за бизнеса. Безкомпромисен отпор на сивия сектор. Ограничаване на  бюрокрацията чрез по-кратки и по-ясни процедури във всички звена на администрацията.
В основата на доброто общество е качественото образование. Затова бюджетът за наука и образование трябва да се увеличи с до 6% за сметка на финансирането на МВР и администрацията. Ще модернизираме училищата, като ги снабдим с 300 000 таблета. Важно за нас е българските висши учебни заведения отново да се върнат в топ 500 на най-добрите университети в света. За да стимулираме младите да останат в България, ще регламентираме включването на бизнеса в учебните програми. Така младите хора ще имат възможност отрано да се развиват в желаната от тях сфера и да получават нужните им познания от първа ръка. Ще спрем изтичането на мозъци  като насърчаваме младежката заетост и активизираме различни стажантски програми. Ще въведем данъчни облекчения за работодателите, които наемат младежи без трудов стаж. Ще доусъвършенстваме механизмите на студентското  кредитиране.
Важно за нас е да се изработи единна и цялостна Национална културна стратегия 2020. Целта ни трябва да е - превръщане материалното и нематериалното културно наследство в национален продукт, който да носи приходи.
Друга сфера, която отдавна е занемарена, е неповторимата българска природа. Страната ни е прекрасна комбинация между равнина, планина и море и не трябва да забравяме колко много имаме. Затова и трябва да спрем превръщането на защитените ни територии в строителна площадка. Ще настояваме увредената природа да бъде върната до естественото си състояние. Ще направим сериозни промени в начина, по който се формира такса смет. Тя ще се калкулира на база генерирано количество отпадъци. Заедно с това ще премахнем всички незаконни сметища, за да добият населените места  по-европейски вид.
За да стимулираме родното производство, ще настояваме за законодателни промени, целящи големите вериги супермаркети да предлагат поне 50% българска продукция. Ще стимулираме земеделието като създадем Национална генна банка за съхранение на местни сортове земеделски култури и породи животни. Предвид променящия се климат ще възстановим старите и ще изградим нови и модерни напоителни системи, за да овладяваме по-ефективно ситуацията по време на суша.
Една от най-критикуваните сфери у нас е съдебната система и смятаме, че има нужда от немалко реформи. Ще настояваме съдиите да се избират пряко. Чрез законодателна инициатива  ще регламентираме лобизма в името на прозрачността, която е в основата на демократичното общество. Ще организираме широк обществен дебат за промени в Конституцията. Целта е в следващите 2 години да се свика Велико Народно събрание. Ще предложим нов законодателен ред за помилванията, като увеличим гражданската квота при взимането на окончателното решение.
Здравеопазването ни отдавна плаче за промени, както и неведнъж са били правени такива в закона. Въпреки всичко, здравеопазването остава една от най-проблематичните области. Настояваме за премахване на монопола на Здравната каса. Ще въведем дълго отлагания „втори стълб“ - хората ще могат доброволно да се осигуряват и ще им предоставим избор между конкуриращи се фондове. Трябва да спрем изтичането на квалифицирани медици от България към Западна Европа. Ще провеждаме прозрачна лекарствена политика, като засилим контрола й от страна на неправителствените организации (НПО). За да спрем излишното харчене на средства, ще направим структурна реформа, за да се премахнат отделите с дублиращи се функции.
Чрез нова политика в социалното подпомагане на младите семейства да се работи за  промяна на демографската ситуация и  насърчаване раждаемостта до трето дете. Ще въведем бонусна система за социалните помощи, която ще е свързана с посещаемост  и резултати в училище. Ще сложим Сребърния фонд под контрола на БНБ. Ще се погрижим за живеещите в по-отдалечените и изоставени краища на България като им осигурим социален патронаж.
Активното гражданско общество е в основата на модерния социум. Ще променим Закона за референдумите и ще въведем електронен референдум. Ще отзоваваме лица на изборни длъжности, ако се окаже, че злоупотребяват с доверието на гражданите. Ще работим за прозрачността на държавните институции като предложим пряк обществен достъп до всички документи и процедури. Чрез законови промени, засилване на контрола и търсене на персонална отговорност.
За да оправим кашата в енергетиката ще превърнем ДКЕВР в представителен национален обществен орган. Ще потърсим съдебна отговорност на всички онези, които са сключили неизгодни дългосрочни договори в енергетиката и са пряко виновни за безобразно високите цени на тока. Ще контролираме строго разходите на всяко едно ЕРП,  НЕК и всички звена по веригата.
Осъзнавайки важната роля на туризма в родната икономика и в цялостния икономически живот на страната, смятаме, че трябва да се създаде Министерство на туризма. Ще стимулираме екологичния, културен, спортен, поклонически и селски туризъм. България не е място за алкохолен туризъм при всичко, което може да предложи. Ще премахнем бюрокрацията и в тази сфера, като съкратим рязко срока за обработка на документи от 14 дни до 24 часа.
За да сме в крак с новите технологии, ще въведем електронно правителство и електронна община, за да сведем до минимум вероятността за натиск върху гражданите. Ще върнем правата на кметовете и районните общински съвети да се разпореждат сами с бюджета си.
Ще защитаваме правата на българите по света. Активно ще се борим за присъединяването на България в Шенген.
Засилване на темповете за обновяване железопътния транспорт, за да го превърнем в бърз, евтин, екологичен и предпочитан начин за придвижване. Ще променим данъчната и винетна тарифа, като новата цена ще се определя въз основа на отделеното количество вредни емисии.
Ще инкриминираме случаите на физическо и психическо посегателство, основано на пол, възраст, етнос, националност, религия, сексуална ориентация и политически убеждения.
Ще настояваме за  изравняване на субсидиите за България с тези на старите страни-членки на ЕС. Ще се броим да развиваме европейските коридори и ще се борим активно за интеграция на Западните Балкани в ЕС и НАТО.