петък, 19 април 2013 г.

Живот като в Биг Брадър




Следени, подслушвани, заснемани! Остана ли ни изобщо частица лично пространство? Едно ъгълче, в което да се скрием, за да се посмеем или да поплачем тайно! Вече сякаш няма такова понятие. Държавата погази едно от основните ни права; прекрачи прага на домовете ни, влезе в офисите на фирмите ни. А вие сигурни ли сте, че не ви подслушват? Помислете пак! Не защото вършите нещо нелегално, а просто така, понеже някой е решил, че не сте му удобен.

Колко са пострадалите от този неконтролируем Биг Брадър, не е ясно и едва ли някога ще разберем. Сега излизат само частични данни. Съмнявам се да е само това. Само знам, че трябва да се борим, за да не заприлича животът ни на роман на Оруел; за да не заживеем в общество, в което властта си позволява да ни следи. За да не се върнем там, където бяхме преди 50 години.

Проблемът с неконтролируемите подслушвания не е от днес и от вчера. Управляващите успешно са превърнали специалните разузнавателни средства (СРС) в начин да си набавят нужната им информация, нищо че с това погазват Конституцията:

Чл. 32.


(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.


Едва ли решението на проблема е звено Подслушвания да се извади от МВР. Така топката се прехвърля от едни ръце в други, но дефакто нищо не се променя. Важно е преди съдията да разреши някой да бъде подслушван, да се запознае обстойно със случая. Когато всички по веригата си свършат съвестно работата, ще има повече честност и прозрачност във всички сфери. Докато това стане можем само да стоим и да се молим, да не попаднем в обхвата на антените на "Крайслера" за подслушвания.
Мистериозният "Крайслер" с антените

Няма коментари:

Публикуване на коментар