вторник, 3 септември 2013 г.



 От началото на 2014 година се премахва забраната чужденци да придобиват българска земя.



След 1 януари 2014 година всеки, който желае може да купи част от нашата територия, без ограничения, срещу мизерната цена на която се продава. България се възползва от гратисния период за налагане на мораториум за продажба на земя за чужденци при влизането си в Европейския съюз, но така и не го използва по предназначение. Смисълът беше страната ни да се подготви преди да вдигне бариерите и да освободи  пазара на земя. Трябваше да  прогнозираме последиците от  освободения пазар и да предвидим регулиращите  механизми. Това обаче не се случи. Както много неща у нас...

Практически и сега, при действието на ограниченията, чужденци могат да изкупуват земя. И го правят. Чрез създаване на търговски дружества у нас. По информация от медиите някои дори са изкупили огромни площи, възлизащи на стотици хиляди декари. Говори се дори за милион декара българска земя, собственост на чужди корпорации!


Наблюдава се  свръхконцентрация, но никой не обръща внимание на това.
Проблемът се игнорира, тъй като чужденците  няма да си я вземат и да си я носят в чужбина. И това е така, но само донякъде.
Земята е  ограничен икономически ресурс. Тя не се увеличава, надстроява или пристроява и е само 110 хил. кв. км. Трябва ли да ни е все едно кой ги притежава?
Земята е и основен икономически ресурс. Особено земеделската. Все едно ли е кой притежава ресурса за производство на хляба ни? Да, чужденците няма да си я пренесат, но пренасят печалбите си, реализирани чрез нея. И няма кой да ги спре!
Отпадането на мораториумът е само едната страна на  проблема, защото и сега зад регистрираните в България фирми, изкупуващи земя стоят чужди икономически интереси. Същината на въпроса е какво количество земя може да се притежава от едно лице или от свързани лица, защото това е бомбата, която предстои да гръмне.
Свръхконцентрацията на земя е в основата на зараждащи се и задълбочаващи  се вече проблеми в земеделието, животновъдството, икономиката като цяло.  Предпоставка е за монопол с характеристиките на естествените. От това не печели нито  България, нито българите.

Българската земя е  национално богатство и стратегически ресурс на държавата, който има пряко отношение и към националната сигурност. И това  не трябва да се забравя!