събота, 4 май 2013 г.

Христос Воскресе!





Да си пожелаем живот, здраве и сигурност за нас и семействата ни божия благодат за всички.


Вчера, докато пътувахме от Попово за Търговище, качихме на автостоп един свещеник, който отиваше в града, за да купи лекарства. Заговорихме се. Прекрасен човек, който носи вярата в себе си и успява да я предаде на останалите. Отецът ни покани на литургията в навечерието на Великден в църквата в село Дралфа до Търговище. Литургията беше много хубава. Направи ми впечатление, че имаше млади и стари хора, бедни и богати, българи и роми. Големите празници обединяват и заличават различията.
Пожелавам си някой ден това да навсякъде. Да не си спомняме само по празниците, че преди всичко ние до един сме човеци.

Христос Воскресе! 

На този светъл християнски празник искам да пожелая на себе си, семейството си и на всички българи много здраве, защото то е най-ценното. Щастие и любов, за да има смисъл животът ни! Пожелавам и на вас, да имаме сигурност в утрешния ден, защото спокойствието ще направи живота ни по-светъл. Нека да успеем да съхраним вярата в Бог и в себе си, защото тя ще ни крепи в трудните моменти и ще ни помогне да излезем от кризата.

Аз вярвам, че ситуацията в България ще се промени към по-добро, но не пропускам да си го пожелая винаги  на такива празници. И почти винаги вярата ми ме извежда на прекрасни места и ме запознава с чудесни хора. 


Христос Воскресе!

Отмина времето на митингите




Хората не се интересуват от заучени фрази, а от личния контакт



По покана на жителите на град Попово, вчера бяхме на втора среща с обществеността там. Много приятно впечатление ми направи, че хората са много будни и се интересуват от политика; за тях не е все едно кой ще управлява държавата и какво ще се случва през следващите 4 години. Те осъзнават важността на изборите и необходимата активност на всеки един от тях на 12 май. 

Вместо да говорим общи приказки, наблегнахме на личните проблеми на хората. Времето на митингите, лозунгите и мегафоните отмина. Вече никой не се интересува от празни думи, написани на лист хартия; думи, които всеки представител на партията повтаря. Хората искат да бъдат изслушани; искат някой да се поинтересува от техния проблем и да се дадат решения. 

Най-сериозните проблеми са свързани с администрация на място и съдебната система, които всячески възпрепятстват решаването ситуациите. Една разведена жена се оплака, че бившият й съпруг не й изплаща присъдената издръжка. Тя подава жалба, но прокурорът не действа с оправданието, че нито съпругът, нито неговият работодател имат пари. Жената няма как да потърси правата си, понеже няма възможност за адвокат и така кръгът се затваря. Правото не важи тук, важи законът на шуробаджанащината. Чухме десетки подобни истории. Те са показателни как администрацията не работи – от местно до държавно ниво. И ще продължи да е така, докато държавното присъствие само се симулира и няма никакъв контрол. Големите проблеми в обществото ни ще се решат само когато се преборим с дребните мишкувания на чиновниците. 

Това, което много ме радва е, че хората в тук не са равнодушни. Виждат проблемите и правят всичко възможно и се борят да ги разрешат. България има нужда от такива отговорни и активни хора; има нужда от граждани.