събота, 4 май 2013 г.

Отмина времето на митингите




Хората не се интересуват от заучени фрази, а от личния контакт



По покана на жителите на град Попово, вчера бяхме на втора среща с обществеността там. Много приятно впечатление ми направи, че хората са много будни и се интересуват от политика; за тях не е все едно кой ще управлява държавата и какво ще се случва през следващите 4 години. Те осъзнават важността на изборите и необходимата активност на всеки един от тях на 12 май. 

Вместо да говорим общи приказки, наблегнахме на личните проблеми на хората. Времето на митингите, лозунгите и мегафоните отмина. Вече никой не се интересува от празни думи, написани на лист хартия; думи, които всеки представител на партията повтаря. Хората искат да бъдат изслушани; искат някой да се поинтересува от техния проблем и да се дадат решения. 

Най-сериозните проблеми са свързани с администрация на място и съдебната система, които всячески възпрепятстват решаването ситуациите. Една разведена жена се оплака, че бившият й съпруг не й изплаща присъдената издръжка. Тя подава жалба, но прокурорът не действа с оправданието, че нито съпругът, нито неговият работодател имат пари. Жената няма как да потърси правата си, понеже няма възможност за адвокат и така кръгът се затваря. Правото не важи тук, важи законът на шуробаджанащината. Чухме десетки подобни истории. Те са показателни как администрацията не работи – от местно до държавно ниво. И ще продължи да е така, докато държавното присъствие само се симулира и няма никакъв контрол. Големите проблеми в обществото ни ще се решат само когато се преборим с дребните мишкувания на чиновниците. 

Това, което много ме радва е, че хората в тук не са равнодушни. Виждат проблемите и правят всичко възможно и се борят да ги разрешат. България има нужда от такива отговорни и активни хора; има нужда от граждани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар