вторник, 30 април 2013 г.

Великден или СРС-та?


За хората е по-важно как ще платят за празничната трапеза от това, кого е подслушвал Цветанов

Последните дни медиите ни заляха с куп новини за СРС-та, подслушвания на този и онзи, отвличания  и безброй още неприятни новини. За кого е тази информация? За хората... едва ли. Надали дни преди Великден на обикновения човек му се слуша за поредните издънки на властта. Все същата песен през последните 20 години.

Беше тежка година за всички. Безработицата расте, кризата се задълбочава. Сега обаче предстои един от светите християнски празници. Време, в което се срещаме със семействата си. Българинът има нужда да се отпусне. Да напазарува и да приготви вкусна трапеза за близките си. Но дали може да си го позволи или трябва да отново да се съобрази с празния си портфейл и да ореже разходите. Парите все не стигат. Повечето от хората живеят на ръба на оцеляването въпреки че всички в семейството работят. Българинът има нужда от трудово възнаграждение, което да оправдава усилията му. А не да работи  50 часа седмично за 300 лв. Подобни заплати са подигравка и една от причините много млади хора да търсят работа в чужбина.

Проблемът се корени отвъд Световната финансова криза и преди нея. Страната ни не предлага добри условия за бизнеса, който от своя страна създава работни места. Рекетът от МВР, държавата и НАП и протекциите за фирмите на олигарсите демотивират хората, които искат да развиват бизнес у нас. Бизнесът може да се стимулира като се оправят някои болни в момента части от закона - връщане на ДДС например. От друга страна печеленето на проекти по европрограми трябва да се случва не само за избраници на властта, за всички.

Проблемът се задълбочава на регионално ниво за работещите. В малките населени места хората нямат избор. Когато си намерят работа, са принудени да останат на нея. Независимо дали отговаря на квалификацията им или не. Независимо дали е добре платена или не.
Да, работата не дава сигурността, от която всеки има нужда.
Дава ти едни 300-400 лв., с които хората да се опитат да оцелеят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар