вторник, 7 май 2013 г.

"Свестните у нас считат за луди"

В България масово се укриват доходи и не се плащат данъци

За пореден път България оглавява негативна класация. Страната ни е с най-голям неформален сектор в Европа, като укритите данъци достигат 31,2% от планирания БВП. Едва ли за някого е изненада позицията ни в това проучване. Не е първото, няма и да е последното, в което сме на дъното. Всеки от нас ежедневно става свидетел на укриване на данъци – от неиздаването на фискален бон в магазина, до порочните сделки във високите кръгове на властта. У нас само балъците си плащат всичко. Причината: контролът от страна на държавата е избирателен. Как бизнесът да се стреми да е редовен, когато вижда, че мамещите тарикати близки до властта минават между капките? Още е актуален онзи ред от Ботевото стихотворение „Борба“ - „Свестните у нас считат за луди...“. Защото богоизбраните се измъкват – живеят си и спокойно, и богато. Те съвест нямат. А и за каква съвест можем да говорим, когато става дума за толкова пари?! Но защо се случва така, къде е европейското мислене, къде демократичността?

Една от причините бизнесът да не иска да плаща се крие в администрацията и по-конкретно данъчните. Поведението на повечто служители от тази част на държавния апарат ми е болна тема; проблем, с който се сблъсквам ежедневно. Близките на властта никой не ги закача. Те просперират, а заедно с тях разцъфва и се разраства корупцията. Фирмите, които искат да са редовни се сблъскват с „навика“ на данъчните инспектори да бъдат ухажвани, развеждани и глезени. В противен случай си подложен на перманентна ревизия. Имам клиент, който от години се бори с порочните им практики. Това обаче всеки месец му струва определена сума, защото си е назначил служители, които се занимават само с държавната администрация.

Друга причина за укриването на данъци е свързана с връщането на ДДС. Фирмите го избягват, понеже то винаги е свързано с ревизия. Тук стигаме отново до данъчните. В някакъв момент излиза, че фирмата няма разходи, а само приходи и трябва да плати повече, отколкото е изкарала. Затова и голяма част от бизнеса предпочита да манипулират счетоводството си.
Изходът от този тъмен корупционен тунел не се вижда. Но ние трябва да се борим. Трябва да опростим процедурите и лицензионните режими, да улесним бизнеса, да го стимулираме по всякакъв начин. Трябва да запазим плоския данък! Това е и моята битка, моята цел за моята държава. Не искам да живея в страна, в която считат за балъци честните хора и спазването на закона е изключение от правилата. 

Искам да съм част от една България, в която има справедливост и държавност и демокрацията не се е превърнала в анархия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар