неделя, 28 април 2013 г.

НПО-та: Централизираната администрация спъва работата ни




Членове на НПО-та трябва да пътуват до София, за да вадят документи
 


Днес аз, инж. Тодор Стоянов и д-р Емилия Димитрова се срещнахме с представители на Клуба на нестопанските организации в Търговище. Това е сдружение на различни НПО-та  от града и региона. Сред тях има социални, културни, екологични, такива, които помагат на малкия и среден бизнес, занаятчийски и т.н.. Много пъстро сдружение с будни млади хора, пред които обаче държавата ежедневно поставя редица препятствия пред дейностите им. Въпреки това 30-те организации в Клуба са реализирали над 50 проекта. Мотивацията не познава бариери!

Един от основните проблеми пред организациите е централизираната на практика администрация. За всякакви документи, разрешителни, одобрения на проекти и т.н. им се налага да пътуват до София. А Търговище е на 340 км от столицата. Това са излишни средства и време, които не всички НПО-та имат и които излишно забавят изготвянето на конкретния проект. Освен това трябва да се улеснят процедурите по регистрирането на такива сдружения – да се избегне тичането от гише на гише и да се съкратят сроковете.

Представителите на организациите проявиха интерес към програмата на СДС и активно задаваха своите въпроси за това какво партията може да направи за тях в Парламента. Получи се оживен разговор, от който и двете страни получиха отговори на своите въпроси и информация за срещуположната страна.

Подкрепям изцяло подобни организации, защото виждам в тях неподправени желание и активност. Безвъзмездната помощ, която много от тях предоставят и благотворителните кампании, които организират, сплотяват обществото в годините на криза и им помагат да се съхранят като хора. 
За да е останала човечност, когато преодолеем тези трудни за всички нас времена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар