вторник, 16 април 2013 г.

Средната класа ще ни изведе от кризата



(коментар)

Последните  три години и половина непоследователно и некомпетентно управление на икономиката на България нанесоха тежки поражения, най вече на малкия и среден бизнес. С доста бързи темпове се приближихме към дъното на кризата. Статистиката  показва срива на цели отрасли, а годишният икономически растеж гравитира около нулата. Сега е време за решителни реформи, не трябва да се страхуваме от тях. Решително трябва да се отстранят неработещите и неефективни звена в институциите. Държавната и общински администрации не трябва да са пречка за бизнеса, а точно обратно, да го стимулират.
Крайно време е да осъзнаем важната роля на средната класа. Тя е ключът към успеха. Тази част от обществото за жалост в момента е сведена под 20%. Можем да променим ситуацията като стимулираме предприемчивостта; като създадем една среда, в която успяват хората с качества и квалификация. Крайно време е да се забравим станалата нарицателно у нас „шуробаджанащина“. Трябва да вярваме в младите и да създададем адекватни условия, за да останат в България. Младите образовани хора  са нашето бъдеще.
Важни стъпки към промяната трябва да се предприемат в икономиката: Запазване на плоския данък за бизнеса. Безкомпромисен отпор на сивия сектор. Ограничаване на  бюрокрацията чрез по-кратки и по-ясни процедури във всички звена на администрацията.
В основата на доброто общество е качественото образование. Затова бюджетът за наука и образование трябва да се увеличи с до 6% за сметка на финансирането на МВР и администрацията. Ще модернизираме училищата, като ги снабдим с 300 000 таблета. Важно за нас е българските висши учебни заведения отново да се върнат в топ 500 на най-добрите университети в света. За да стимулираме младите да останат в България, ще регламентираме включването на бизнеса в учебните програми. Така младите хора ще имат възможност отрано да се развиват в желаната от тях сфера и да получават нужните им познания от първа ръка. Ще спрем изтичането на мозъци  като насърчаваме младежката заетост и активизираме различни стажантски програми. Ще въведем данъчни облекчения за работодателите, които наемат младежи без трудов стаж. Ще доусъвършенстваме механизмите на студентското  кредитиране.
Важно за нас е да се изработи единна и цялостна Национална културна стратегия 2020. Целта ни трябва да е - превръщане материалното и нематериалното културно наследство в национален продукт, който да носи приходи.
Друга сфера, която отдавна е занемарена, е неповторимата българска природа. Страната ни е прекрасна комбинация между равнина, планина и море и не трябва да забравяме колко много имаме. Затова и трябва да спрем превръщането на защитените ни територии в строителна площадка. Ще настояваме увредената природа да бъде върната до естественото си състояние. Ще направим сериозни промени в начина, по който се формира такса смет. Тя ще се калкулира на база генерирано количество отпадъци. Заедно с това ще премахнем всички незаконни сметища, за да добият населените места  по-европейски вид.
За да стимулираме родното производство, ще настояваме за законодателни промени, целящи големите вериги супермаркети да предлагат поне 50% българска продукция. Ще стимулираме земеделието като създадем Национална генна банка за съхранение на местни сортове земеделски култури и породи животни. Предвид променящия се климат ще възстановим старите и ще изградим нови и модерни напоителни системи, за да овладяваме по-ефективно ситуацията по време на суша.
Една от най-критикуваните сфери у нас е съдебната система и смятаме, че има нужда от немалко реформи. Ще настояваме съдиите да се избират пряко. Чрез законодателна инициатива  ще регламентираме лобизма в името на прозрачността, която е в основата на демократичното общество. Ще организираме широк обществен дебат за промени в Конституцията. Целта е в следващите 2 години да се свика Велико Народно събрание. Ще предложим нов законодателен ред за помилванията, като увеличим гражданската квота при взимането на окончателното решение.
Здравеопазването ни отдавна плаче за промени, както и неведнъж са били правени такива в закона. Въпреки всичко, здравеопазването остава една от най-проблематичните области. Настояваме за премахване на монопола на Здравната каса. Ще въведем дълго отлагания „втори стълб“ - хората ще могат доброволно да се осигуряват и ще им предоставим избор между конкуриращи се фондове. Трябва да спрем изтичането на квалифицирани медици от България към Западна Европа. Ще провеждаме прозрачна лекарствена политика, като засилим контрола й от страна на неправителствените организации (НПО). За да спрем излишното харчене на средства, ще направим структурна реформа, за да се премахнат отделите с дублиращи се функции.
Чрез нова политика в социалното подпомагане на младите семейства да се работи за  промяна на демографската ситуация и  насърчаване раждаемостта до трето дете. Ще въведем бонусна система за социалните помощи, която ще е свързана с посещаемост  и резултати в училище. Ще сложим Сребърния фонд под контрола на БНБ. Ще се погрижим за живеещите в по-отдалечените и изоставени краища на България като им осигурим социален патронаж.
Активното гражданско общество е в основата на модерния социум. Ще променим Закона за референдумите и ще въведем електронен референдум. Ще отзоваваме лица на изборни длъжности, ако се окаже, че злоупотребяват с доверието на гражданите. Ще работим за прозрачността на държавните институции като предложим пряк обществен достъп до всички документи и процедури. Чрез законови промени, засилване на контрола и търсене на персонална отговорност.
За да оправим кашата в енергетиката ще превърнем ДКЕВР в представителен национален обществен орган. Ще потърсим съдебна отговорност на всички онези, които са сключили неизгодни дългосрочни договори в енергетиката и са пряко виновни за безобразно високите цени на тока. Ще контролираме строго разходите на всяко едно ЕРП,  НЕК и всички звена по веригата.
Осъзнавайки важната роля на туризма в родната икономика и в цялостния икономически живот на страната, смятаме, че трябва да се създаде Министерство на туризма. Ще стимулираме екологичния, културен, спортен, поклонически и селски туризъм. България не е място за алкохолен туризъм при всичко, което може да предложи. Ще премахнем бюрокрацията и в тази сфера, като съкратим рязко срока за обработка на документи от 14 дни до 24 часа.
За да сме в крак с новите технологии, ще въведем електронно правителство и електронна община, за да сведем до минимум вероятността за натиск върху гражданите. Ще върнем правата на кметовете и районните общински съвети да се разпореждат сами с бюджета си.
Ще защитаваме правата на българите по света. Активно ще се борим за присъединяването на България в Шенген.
Засилване на темповете за обновяване железопътния транспорт, за да го превърнем в бърз, евтин, екологичен и предпочитан начин за придвижване. Ще променим данъчната и винетна тарифа, като новата цена ще се определя въз основа на отделеното количество вредни емисии.
Ще инкриминираме случаите на физическо и психическо посегателство, основано на пол, възраст, етнос, националност, религия, сексуална ориентация и политически убеждения.
Ще настояваме за  изравняване на субсидиите за България с тези на старите страни-членки на ЕС. Ще се броим да развиваме европейските коридори и ще се борим активно за интеграция на Западните Балкани в ЕС и НАТО.

Няма коментари:

Публикуване на коментар