сряда, 24 април 2013 г.

Болното здравеопазване

...или къде са младите лекари?


В последните 4 години, всеки ден шестима лекари и медицински сестри отиват на работа извън България. Още около 5 000 работещи български медици планират да емигрират. Много от тепърва завършващите пък изобщо няма да опитат да специализират у нас, камо  ли да работят за постоянно. 92 % от лекарите в бърза помощ  са в пенсионна възраст. Това показва проучване, представено тези дни на кръгла маса във Варна. 

Подобни цифри няма как да ме оставят равнодушна. Квалифицираните кадри, които се грижат за живота и здравето на мен, моите близки и приятели, искат да работят другаде. Няма как да не се замисля, какви лекари ще останат в България и доколко ще са способни  да лекуват. 

Няма как да не съжаляваме за всички тези интелигентни  млади хора, които дори няма да имат шанс да бъдат лекари в България.

Как да ги осъждаме?  Условията за младите лекари у нас са потресаващи. Местата за специализация са сведени до санитарния минимум. Така ли стимулираме бъдещите медици, като не им даваме шанс дори да специализират?! В случай, че успеят да намерят място за специализация, започват със символичното възнаграждение от 400 лв . Тези млади хора, които са вложили толкова време, пари и усилия в образованието си взимат 2 пъти по-малко от сервитьорка в квартално заведение. Ако обаче понаучат чужд език, в Западна Европа ги очаква стартова заплата между 3 500 и 5 000 евро . Вариантите са два – или зад граница, или да се научат да запомнят поръчки за бира и пържени картофи.

Здравеопазването ни е по-болно от всякога! Законът е претърпял най-много реформи за последните десетилетия – над 60 пъти са внасяни промени. Въпреки това проблемите не се решават - затварят се  болници, емигрират лекари, направления  липсват, хората все повече умират без бърза лекарска намеса. Проблемите са много и  няма се решат бързо. Защо се получава така, господа политици? Защо толкова време не можете да излекувате здравеопазването, защо? Правителство след правителство, провал след провал!

Нужни са  спешни и категорични реформи. Да променим системата така, че младите лекари да имат шанс за достойно професионално развитие у нас!

Няма коментари:

Публикуване на коментар