сряда, 8 май 2013 г.

България като Бананова република


И няма как да е другояче, когато лицата ни пред Европа са Борисов и Цветанов

Най-бедната страна в Европейския съюз, с най-високо ниво на корупция, вълни от емигранти. Това е лицето ни пред Света. Така ни вижда нормалният европеец. Да, не всички сме такива. Знам го аз, знаете го и вие. Но когато отидете в някоя от развитите демокрации на Стария континент и кажете, че сте българи, много вероятно е да подходят  към вас с недоверие

Това много ме притеснява, защото синът ми е приет да учи  в Англия. Не искам да гледат на него като на човек второ качество, с по-малко възможности. Искам да има равни шансове с останалите; да може да се докаже. А това не е невъзможно. Самата аз съм се изправяла пред подобни проблеми, когато живеех в Австрия. Трябват здрави нерви и много труд, но да промениш мнението на хората за себе си не е невъзможно.

От една страна не мога да виня западноевропейците, че ни гледат с недоверие. Замислете се какво от българската действителност виждат?

Основните лица, които представляват държавата ни в Европа са публичните фигури от кръговете на властта. Как да ни гледат, когато бившият ни премиер има вид на мутра и не може да обели една дума на английски. Какво ли си казват? „След като премиерът им е такъв, представете си какви са гражданите...“. 

На светлинни години сме от Шенген и има защо
Европа най-често чува за нас, когато тук се разрази някой скандал, а те у нас са ежедневни. Протести, подслушвания, корупция във високите етажи на властта..... Проучвания, в които винаги сме на дъното. Ясно се вижда, че не се взимат мерки ситуацията да се промени. Защото у нас демокрацията е просто куха дума и Европа вече вижда това. В развитите страни, когато някоя популярна личност е замесена, дори индиректно, в скандал, веднага се оттегля от светлините на прожекторите . Тук обаче наглостта продължава. Борисов трябваше да си подаде оставката  още когато излязоха записите за Мишо  Бирата. Наглостта му обаче нямаше граници. Запис след запис, той отрича да е замесен и твърди, че всички аудиофайлове са фалшифицирани. Интересно какво ще е оправданието му за последното „подслушване“, в което се чува как раздава обществени поръчки на свои фирми...

И докато Европа вижда само това от България, страната ни ще си остане недемократична Бананова република в техните очи. Като наблюдавам какво се случва през последните месеци, може би няма да грешат напълно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар